Backup uw pc Veilig wachtwoord Veilige router Beveilig uw PC
Home | Malware | STAPPENPLAN | Virussen | Spyware | Dialers | Phishing | Trojans | Computerinbraak | Rootkits | Spam | Security Tests | Security Software | Colofon
Beveilig uw PC


» Home
» Malware
» STAPPENPLAN
» Virussen
» Spyware
» Dialers
» Phishing
» Trojans
» Computerinbraak
» Rootkits
» Spam
» Security Tests
» Security Software
» Colofon

TIPS TEGEN COMPUTERGEVAREN

Neem bij al uw internetactiviteiten de onderstaande tips in acht!

»

BELANGRIJKE TIP! Windows 7 compatibel

 

Laat u tijdens het surfen en zoeken via Google adviseren door McAfee SiteAdvisor. Deze zeer gebruiksvriendelijke en GRATIS beveiligingstoepassing kun je installeren voor zowel Internet Explorer als Mozilla Firefox. Tijdens het surfen en Googlen zie je of een site veilig is (groen). Wordt een website als geel of rood aangegeven, pas dan op uw tellen! Het programma is geïntegreerd in de zoekresultaten van populaire zoekmachines en voegt ook een icoon toe aan de browser werkbalk. Deze geeft aan of een site veilig is of dat voorzichtigheid geboden is. HANDIG!

»

Stel veiligheid boven fun of gemak. Wees te allen tijde voorzichtig met wat u doet.

»

Installeer nooit software die zogenaamd nodig is om een bepaalde webpagina beter te kunnen bekijken.

»

Download niet lukraak programma's, muziek, films enzovoorts. Gebruik liever degelijke software-archieven zoals Download.com of FileHippo.com.
Op de website GratisSoftware.nl vindt u een overzicht van de beste gratis software en een link naar de plaats waar deze software veilig te downloaden is.

»

Wilt u toch software downloaden, check dan of de betreffende software wellicht in verband gebracht wordt met spyware. Zie de lijst van verdachte software. Zoek daarnaast via de zoekmachine Google op de naam van de software samen met het woord "spyware".
Bedenk u dat een programma niet per definitie goed is als het door miljoenen mensen wordt gebruikt. Populariteit van een programma zegt niets over de veiligheid. Meestal krijgt juist een populair programma of besturingssysteem extra aandacht van misbruikers. Hun werkgebied is dan immers zo breed mogelijk.

»

Kijk goed toe tijdens het installeren van welke software dan ook. Lees goed alle voorgelegde vragen tijdens de installatie. Voorkom de installatie van eventuele additionele (en niet zelden onnodige) software. Breek de installatie af als u het niet vertrouwt.

»

Ga heel voorzichtig om met pop-up vensters. Gebruikt u geen pop-up killer of heeft u deze (tijdelijk) uitgeschakeld, sluit pop-ups dan af met het kruisje of liever nog met de toetsencombinatie Ctrl + F4. Soms ziet u namelijk een nepkruisje of een Nee-knop die nep is. Als uw muiscursor nog steeds een handje vertoont als u op het kruisje stilstaat (wat duidt op een link in plaats van een kruisje) dan kunt u beter niet klikken. Bij het echte Windowskruisje moet het handje veranderen in het gebruikelijke muispijltje!

»

Koester argwaan jegens elke bijlage van e-mail. Open bijlagen alleen als u echt zeker weet dat het vertrouwd is. Laat u niet verleiden door 'leuke' bijlagen. Leuke bijlagen zijn extra in trek bij virus- en spywaremakers, omdat de kans groot is dat ontvangers zwichten voor het bekijken ervan.

»

Schakel in uw e-mailprogramma de functie uit dat u e-mail in HTML-formaat bekijkt. Bekijk in plaats daarvan voortaan uw e-mail als 'plain text' (tekst zonder opmaak). Soms vragen bedrijven of u e-mail van hen wilt ontvangen in HTML of TEXT-formaat. Kies voor het laatste.

»

Schakel in uw e-mailprogramma de functie "Voorbeeld bekijken" uit. Hiermee voorkomt u dat de inhoud van een e-mail die u selecteert meteen zichtbaar wordt in een voorbeeldvenster, voordat u besloten heeft of u de e-mail überhaupt wilt openen. Op het moment dat een e-mail zichtbaar wordt in een voorbeeldvenster worden ook eventuele (ingebouwde) kwalijke acties uitgevoerd. Gebruikers van Outlook Express kunnen het Voorbeeldvenster uitschakelen via de optie "Indeling" in het menu Beeld. Gebruikers van Microsoft Outlook kunnen dat via de optie "Voorbeeldweergave" in het menu Beeld.

»

Wantrouw op voorhand elke vraag naar persoonlijke informatie die u via e-mail of via een website gesteld wordt.

»

Als u e-mailberichten naar een groot aantal adressen verstuurt, gebruik dan het BCC-veld, oftewel Blind Carbon Copy. Zo zijn de adressen niet zichtbaar voor anderen.

»

Klik nooit zomaar op een link in een e-mail. Vergewis u ervan dat de link u niet naar een neppagina brengt. Een link verwijst niet altijd naar de pagina waarheen u denkt dat deze verwijst. Beter is het om zelf naar de website van een bedrijf te gaan. Doe dit door het internetadres van het bedrijf handmatig in de adresbalk in te typen. Surf op de website vervolgens zelf naar de bestemde pagina.

Spam Filter Gratis

Versnel uw PC - Gratis Scan Op Fouten Hier

»

Houd waarschuwingsdiensten bij, of beter, abonneer u er (gratis) op! Waarschuwingsdiensten informeren u onder andere over veiligheidslekken in besturingssoftware en virusuitbraken. Abonneren kan gratis bij Virusalert.nlWaarschuwingsdienst.nl (een initiatief van het ministerie van Economische Zaken) en Microsoft.

»

Verander regelmatig uw wachtwoorden, het iefst elke maand. Bekijk het stappenplan voor een veilg wachtwoord of bezoek de online wachtwoord generator voor willekeurige sterke wachtwoorden.
Wachtwoorden testen op sterkte en veiligheid kan bij test je wachtwoord.

»

Controleer de veiligheid van de verbinding als u, bijvoorbeeld bij het doen van een bestelling, persoonlijke informatie moet invullen. In plaats van 'http:' ziet u dan 'https:' staan aan het begin van een internetadres. De 's' staat voor 'secure'. Let ook op het hangsloticoontje in uw browserscherm.

Bij Internet Explorer rechts bovenaan naast de adresbalk met het internetadres:
hangslot Internet Explorer

Bij Mozilla Firefox rechts onderaan de browser:
hangslit Mozilla Firefox

Bij de nieuwste versie van Firefox is het hangslotje vervangen door een groene balk in de adresbalk:
firefox website-ID

Ook Google Chrome en Opera werken met een groengekleurd balkje in de adresbalk.

Het hangslotje of groene balkje ziet u wanneer u ingelogd bent via een beveiligde verbinding met een website. Zorg ervoor dat de functie 'Statusbalk zien' in uw browser staat ingesteld (vinkje voor "Statusbalk" in het menu Beeld).

»

Gebruikt u Internet Explorer om over het net te surfen? Controleer dan tijdens het internetbankieren of bij andere websites waar u (gevoelige) informatie moet invoeren, of u wel op de juiste website bent. Internet Explorer heeft hier een handig hulpmiddeltje voor:

IE-phishing-beveiliging

Het hoofddomein van de website waar u bent, wordt donkerder weergegeven dan de rest. In dit geval dus 'ing.nl'.

Phishing criminelen spelen handig in op de onwetendheid van internetters en zetten een website op met bijvoorbeeld het volgende internetadres: http://ing.pincodecontrole.nl.

Vervolgens sturen ze klanten van ING een officieel uitziende e-mail met de mededeling dat de pincode van de bankpas gecontroleerd dient te worden. In de e-mail staat ook een link die de bezoeker naar de phishing website brengt. Nietsvermoedende internet-gebruikers zien bij het bezoeken van de phishing website 'ing' in de adresbalk staan en geloven dat het werkelijk om een website van ING gaat.

Het eigenlijke adres van deze phishing website is pincodecontrole.nl en niet ing.nl. Met behulp van de adresbalk in Internet Explorer kunt u dus controleren of u wel op de juiste website bent beland.

»

Als u chat via bijvoorbeeld ICQ of Windows Live Messenger, accepteer dan geen bestanden die een ander u wil toezenden.

»

Zet de optie "Automatisch macro’s uitvoeren" uit in programma's als Microsoft Word en Excel.

»

Wilt u het écht goed doen, wis dan met regelmaat de lijst toegestane software in de firewall. Alle software (ook de eventuele spyware) zal dan opnieuw toegang moeten vragen aan de gebruiker of het de firewall mag passeren. U krijgt dan opnieuw inzicht in welke software verbinding met internet probeert te maken. Wantrouw onbekende software! Geef deze niet zondermeer toegang!Vind u de informatie op deze pagina nuttig en beschikt u over een Google account?
Laat dan uw waardering blijken door op de "+1" knop te klikken!

COMPUTERBEVEILIGING STAPPENPLAN

Klik en ga meteen naar:
Stap 1: Windows update
Stap 2: Office update
Stap 3: virusscanner
Stap 4: firewall
Stap 5: anti-spyware en anti-rootkit
Stap 6: updates van overige software
Stap 7: pop-up killer
Stap 8: spamfilter
Stap 9: alternatieve software
Stap 10: overige maatregelen


ALGEMEEN ADVIES

Maak regelmatig een goede back-up van uw gegevens. Lees alles over het GRATIS back-uppen van uw bestanden. Neem bij al uw internetactiviteiten de tips in acht aan de rechter zijde van deze pagina =>

OVER DE SOFTWARE OP DEZE PAGINA

Alle rode softwaretitels worden speciaal geadviseerd op basis van eigen tests! Bij software die geschikt is voor Windows 7 staat het Windows 7-logo.

rood

= speciaal geadviseerd

Nederlandstalig

= Nederlandstalig programma

Windows 7 compatibel

= Windows 7 compatibelKijk vóór installatie altijd zelf op de website van de softwaremaker om de meest recente systeemeisen te raadplegen!

 

Tip

Gebruikt u Windows? Maak dan een extra gebruikersaccount aan met beperkte rechten. Ga naar Start, Instellingen, Configuratiescherm, Gebruikersaccounts, Een nieuwe account maken. Activeer tijdens het doorlopen van de wizard de functie Beperkte mogelijkheden. Gebruik vervolgens zoveel mogelijk dit account. Door de 'beperkte mogelijkheden' kan software en dus ook bijvoorbeeld spyware en virussen niet zonder meer geïnstalleerd worden. Werkt u met Windows XP en wilt u toch een keer iets installeren, bijvoorbeeld een bepaald programma dat u gekocht heeft? Log dan eenmalig op uw computer in met een account dat als kenmerk 'computerbeheerder' heeft. Vergeet niet na installatie weer even uit te loggen en opnieuw in te loggen met het account met 'beperkte mogelijkheden'.Windows Update


1

Met grote regelmaat worden lekken vastgesteld in Windows of onderdelen daarvan. Voor de meeste stelt Microsoft snel reparaties beschikbaar (patches). Maar een pc is pas beschermd als deze reparaties zijn gedownload en geïnstalleerd!

De tijd die verstrijkt tussen het vrijgeven van een patch en de ontwikkeling door kwaadwillenden van een virus dat gebruik maakt van de gevonden programmafout, wordt steeds korter! Zorg dus dat Windows automatisch checkt op updates, deze download en installeert. Alleen zo is uw computer maximaal beveiligd! Stel automatisch downloaden en installeren van Windows-updates bij Windows als volgt in: Start, (Instellingen), Configuratiescherm, <Beveiliging), Beveiligingscentrum.

Windows Update Nederlandstalig Windows 7  compatibel
> update.microsoft.com

N.B.
Alleen gebruikers van een legale versie van Windows zijn nog verzekerd van alle veiligheidsupdates. Windows XP-gebruikers moeten de echtheid van hun Windows XP-versie aantonen voordat zij Windows kunnen laten bijwerken.


Terug naar boven

Office Update


2

Ook voor Microsoft Office, waarvan o.a. Word en Excel deel uitmaken, komen regelmatig patches vrij. Het updaten van uw Office-programma's moet handmatig gebeuren. Doe dit regelmatig!

Informatie over Office Update Nederlandstalig Windows 7 compatibel
> office.microsoft.com/...


Terug naar boven

Virusscanner


3

Een simpele en doeltreffende manier om uw computer tegen virussen te beschermen is de installatie van een goede virusscanner. Let wel, elke virusscanner heeft updates nodig om adequaat te kunnen blijven optreden tegen de nieuwste virussen. Goede virusscanners met automatische update via internet kunt u kopen van gerenommeerde fabrikanten als Kaspersky, Symantec (Norton) en McAfee.Er zijn ook gratis goede virusscanners beschikbaar. Het nadeel van een gratis scanner is wel dat nieuwe virusdefinities soms wat trager vrijkomen dan bij de gevestigde (betaalde) anti-virusbedrijven.

Eén virusscanner tegelijk
Laat nooit meerdere virusscanners op één systeem tegelijkertijd draaien. Ze kunnen elkaar in de weg zitten waardoor het scannen op virussen onbetrouwbaar is.


Een gratis online viruscanner vindt u elders op deze website. Ga naar de online virus scan.
Op de website onlinepctest.nl vindt u nog meer goede en gratis online virusscanners.avast! Free Antivirus Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Komt altijd zeer sterk uit de testen van de onafhankelijke testorganen AV-Test.org en AV-Comparatives.org.
avast! scant ook op spyware. Wel is registreren binnen 60 dagen nodig om het programma gratis te kunnen blijven gebruiken.

> www.avast.com/...

> avast! Free Antivirus downloaden


Avira AntiVir Personal Windows 7 compatibel
Zit bij de onafhankelijke tests van AV-Test.org en AV-Comparatives.org nagenoeg altijd in de top drie als het gaat om virusdetectie. AntiVir scant op virussen, wormen, trojans, rootkits en overige malware. Sinds enige tijd heeft de gratis versie ook, wat men noemt, Basic Anti-Spyware.
> www.free-av.com/...
> Avira AntiVir Personal downloaden
E-mail virusscanner
Veel internetaanbieders bieden gratis of tegen beperkte kosten een online virusscanner aan. Bedenk u echter dat deze virusscanners alleen uw e-mail op virussen controleren en dus niet uw computer zelf. Installatie van een lokale virusscanner blijft dus nodig!Microsoft Malicious Software Removal Tool Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Dit gratis programma van Microsoft controleert uw computer op infectie door specifieke en veelvoorkomende schadelijke software (waaronder Blaster, Sasser en Mydoom) en verwijdert een eventueel gevonden infectie. Op elke tweede dinsdag van de maand geeft Microsoft een bijgewerkte versie van dit programma uit. Deze Removal Tool is geen virusscanner zoals de bovenstaande scanners die continu uw pc in de gaten houden!
> informatie + downloaden


PC Tools ThreatFire Windows 7 compatibel
ThreatFire is een gedragsgebaseerde scanner die extra bescherming biedt naast uw bestaande antivirusprogramma en firewall. ThreatFire helpt dus mee een oogje in het zeil te houden tegen spyware, adware, keyloggers, virussen, wormen, Trojaanse paarden, rootkits, buffer overflows en andere vormen van malware. Gebruik ThreatFire dus niet in plaats van, maar naast uw virusscanner.
> www.threatfire.com
> downloaden

LET OP! Download niet per ongeluk de Trial van Spyware Doctor with AntiVirus via de groene knop, maar download Threatfire Free via de grijze knop!

 

Tip

Zit u per dag meer dan een uur op internet en krijgt u vaak e-mails? Dan zou u kunnen overwegen om een betaald antivirus aan te schaffen. De gratis virusscanners in bovenstaand overzicht beschikken over de benodigde en kwalitatief hoogwaardige basisfuncties, maar missen vaak de aantrekkelijke extra's van de betaalde varianten zoals het scannen van e-mailverkeer, uitgebreide(re) antispyware-functies of een speciale functie voor veilig online winkelen. Indien u liever een betaald antivirus-programma heeft, maar beslist niet teveel wilt betalen, is Avira Antivir Premium een aanrader! In onafhankelijke testen van o.a. AV-Comparatives.org en AV-Test.org komt Antivir Premium vaak beter uit de test dan antivirus van de grote namen zoals Norton en McAfee. Antivir Premium is daarentegen gemiddeld 75% goedkoper!
Lees meer over Avira Antivir Premium.


Terug naar boven

Firewall


4

Een firewall is een programma dat voortdurend al het in- en uitgaande verkeer controleert en de pc beschermt tegen pogingen van hackers om binnen te dringen, bijvoorbeeld als deze toegankelijk is gemaakt door een trojan horse. Ook geeft de firewall een waarschuwing wanneer een programma vanuit de pc contact zoekt met het internet. Lees meer over veilig internetten met een firewall.


Windows firewall Windows 7 compatibel
Vanaf Windows XP Service Pack 2 is een firewall in het besturingssysteem ingebouwd. Deze Windows firewall heeft echter een belangrijk probleem. Deze voert alleen de eerste helft uit van de taak van een goede firewall: het beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Tegen misbruik van de pc van binnenuit doet de firewall vrij weinig. Bovendien is de Windows firewall nauwelijks te configureren en vindt er geen registratie plaats van bijvoorbeeld pogingen tot inbraak. Verstandige computergebruikers installeren een 'echte' firewall en zetten de Windows firewall vervolgens uit (nooit twee firewalls tegelijk laten draaien!)


ZoneAlarm Free Firewall (Engelstalig) Windows 7 compatibel
ZoneAlarm is de bekendste firewall. De basisfunctionaliteiten zijn nog gratis te downloaden en te gebruiken:
> www.zonealarm.com/...
> ZoneAlarm Free downloaden


Comodo Firewall Nederlandstalig Windows 7 compatibel
De Comodo Firewall staat steevast aan de top van best geteste firewalls, maar is over het algemeen erg geavanceerd en daarom wat minder geschikt voor de gemiddelde computergebruiker. Sinds medio 2009 gaat de firewall gecombineerd met Comodo AntiVirus. Comodo AntiVirus is tot op heden nog niet voldoende gerecenseerd en wordt daarom afgeraden. Tijdens de installatie kunt u ervoor kiezen om alleen de firewall te installeren. Kijk onder virusscanners voor goed geteste en bevonden virusscanners!
> www.comodo.com
> Comodo Firewall downloaden


PC Tools Firewall Plus Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Gebruiksvriendelijk, gratis en goed! De firewall van PC Tools is de beste keus voor de gemiddelde computergebruiker die zijn pc graag goed wil beschermen met zo min mogelijk technische poespas.
> PC Tools Firewall Plus downloaden


Terug naar boven

Anti-spyware


5

Check uw computer elke week op de aanwezigheid van spyware. Dat kan met uitstekende gratis software.


Hitman Pro Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Hitman Pro scant snel, veroorzaakt nauwelijks systeembelasting, installeert (in tegenstelling tot vroeger) geen software van derden en scant niet alleen op spyware maar ook virussen, Trojaanse paarden, rootkits en andere malware. Het verwijderen van gevonden besmettingen is alleen de eerste 7 dagen gratis!

Deze voordelen zijn mogelijk doordat de feitelijke identificatiesoftware op de server staat van de makers van Himan Pro. Het pakketje dat op uw computer komt te staan analyseert eerst allerlei kenmerken van de bestanden op uw pc . Aan de hand van deze analyse wordt bepaald of bij de centrale server van Hitman Pro informatie over bestanden moet worden opgevraagd en of het bestand verwijderd moet worden. Dit betekent wel dat het soms nodig is dat verdachte bestanden tussentijds van uw computer geüpload moeten worden naar de server van Hitman Pro om daar daadwerkelijk te laten scannen! Tijdens het scannen is een internetverbinding nodig.

Hitman Pro is niet onbeperkt gratis. Scannen kan altijd gratis, schadelijke software verwijderen niet. Als Hitman Pro schadelijke software vindt kunt u in eerste instantie de gratis activering gebruiken die 7 dagen geldig is. Dan wordt alle schadelijke software verwijderd. Na deze 7 dagen kunt u Hitman Pro nog altijd gratis laten scannen, maar malware niet meer laten verwijderen totdat u een productsleutel aanschaft.
> www.surfright.nl/nl/
> Hitman Pro downloaden


Microsoft Windows Defender Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Microsoft Windows Defender is bestemd voor Windows 2000, Windows XP en zit standaard in het besturingssysteem Windows vanaf Windows Vista. Het programma tegen spyware update zichzelf automatisch via internet en is gratis. Gebruik dit programma altijd in combinatie met regelmatige scans van het hierboven genoemde Hitman Pro, omdat Windows Defender in zijn eentje niet alles tegenhoudt!
> www.microsoft.com/...
> Windows Firewall configureren


Lavasoft Ad-Aware Free Internet Security Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Lavasoft is al langere tijd een erkende vechter tegen spyware en pakt het met zijn pakket Ad-Aware Free Internet Security breder aan.
> www.lavasoft.com
> Ad-Aware Free Internet Security downloaden


Malwarebytes' Anti-Malware Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Betrekkelijke nieuwkomer die scant op malware en deze verwijdert. Nadeel van de gratis versie is dat het géén real-time bescherming biedt en niet automatisch update. Updaten moet dus handmatig. Doe dit altijd voordat u een scan start. De Nederlandstalige menu's maken het werken met deze software erg prettig en gemakkelijk. Een aanrader!
> www.malwarebytes.org
> downloaden

Meer informatie en installatie-instructies in het Nederlands leest u op de website Idealsoftware.nl.


SUPERantispyware Free Edition Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Het gratis programma levert goede scanresultaten op. Het nadeel van SUPERantispyware Free Edition is dat het veel beperkingen kent ten opzichte van de betaalde versie, zoals scannen op ingestelde tijden en realtime bescherming. Maar voor een handmatige scan is de Free Edition prima geschikt.
> www.superantispyware.com
> SUPERantispyware downloaden


Spybot Search & Destroy Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Over de kwaliteit van Spybot wordt al heel wat jaartjes driftig gediscussieerd. Iedereen praat elkaar na, maar niemand weet precies hoe het zit. Vaak wordt vergeten dat Spybot één van de eerste en grootste spywarescanners van weleer is en wordt onderhouden door vrijwilligers. Ongeacht de kwaliteit verdient Spybot ons aller respect en daarom is besloten een link naar het programma op deze website te behouden. Het is aan u om te bepalen of u het wilt gebruiken. Het is zeker geen slecht programma!
> www.safer-networking.org/nl
> Spybot Search & Destroy downloaden

Een handige handleiding m.b.t. Spybot S&D Nederlandstalig kunt u vinden op de website van Nucia.Terug naar boven

Anti-rootkit


Bent u een rootkit op het spoor of bent u bang een rootkit op uw systeem te hebben, installeer dan (één van de) onderstaande gratis programma's.


Sophos Anti-Rootkit
Dit programma zoekt trojans die gevaarlijke objecten in Windows onzichtbaar maken zoals bestanden, processen, registersleutels en netwerkpoorten.
> www.sophos.com/...
> Sophos Anti-Rootkit downloaden (registratie is nodig!)
> documentatie (Engelstalig)

Let op! Gebruik speciale anti-rootkit software alléén indien u weet waar u mee bezig bent!


HijackThis
Dit gratis programma is oorspronkelijk van Merijn Bellekom, maar is tegenwoordig verkrijgbaar via TrendSecure. HijackThis scant en rapporteert een lijst register- en bestandsinstellingen. Professionals kunnen op basis van deze log kijken of er zich op uw computer verdachte zaken voordoen. De complete log kunt u posten op verschillende nieuwsgroepen waar vrijwilligers uw gegevens bekijken en u adviseren. Er is ook een website waar u het logbestand kunt uploaden voor een automatische analyse. Het proberen waard!
> TrendSecure
> HijackThis downloaden
> Analyse van uw HijackThis log (Engelstalig)


Terug naar boven

Updates van overige software


6

Andere programma's die u gebruikt zijn ook niet altijd even veilig. Fabrikanten brengen voortdurend nieuwe versies uit van hun software. Is er een nieuwe versie verschenen en kunt u deze gratis downloaden, doe dit dan altijd. Het feit dat een update gratis is, is vaak al een indicatie dat deze kritiek is.
Van de veelgebruikte softwarepakketten Java, QuickTime en RealPlayer komen regelmatig nieuwe (veiligere!) versies uit. Vergeet niet eerst de oude versies te de-installeren! Java doet dat niet automatisch; bij de installatie van een nieuwe versie van Java blijft de oude versie geïnstalleerd staan en kan deze nog steeds misbruikt worden!


Secunia Personal Software Inspector Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Secunia PSI is gratis voor persoonlijk (privé)gebruik en helpt bij het up-to-date houden van inmiddels duizenden softwarepakketten. Na installatie van het kleine programma start u het en scant Secunia PSI binnen enkele minuten alle software op uw computer. Daarbij kijkt het welke versies u heeft geïnstalleerd. De gevonden lijst wordt vervolgens vergeleken met de online database van Secunia. Daarna krijgt u een overzicht van alle veilige en onveilige software. Is er onveilige software gedetecteerd, dan krijgt u zo mogelijk meteen een linkje naar een update van de software. Standaard start Secunia PSI met Windows op en vindt u het als icoontje in de systeembalk rechts onderin. Als het applicaties detecteert die veilig of onveilig zijn, krijgt u een melding. Let op: standaard staat Secunia PSI zo ingesteld dat alleen applicaties die eenvoudig zijn bij te werken worden gevolgd. Wilt u helemaal veilig zijn, haal dan het vinkje weg bij Show only "Easy-to-Patch" applications onder Settings.

Lees meer over hoe Secunia PSI werkt.

> www.secunia.com
> Secunia PSI downloaden


Secunia Software Inspector ONLINE Windows 7 compatibel
Secunia biedt ook een online scanner die uw computer via internet scant op onveilige software. Deze scan is beperkter dan de Secunia Personal Inspector (PSI)! De online scanner checkt uw computer alleen op de meest essentiële software waarvan onveilige versies in principe ook het meeste risico met zich meebrengen. Zo wordt gekeken of u de laatste Windows-updates wel aan boord hebt. Secunia Scan Online checkt uw:

* Internet browser(s)
* Internet browser plugins
* Instant messaging clients (zoals Live Messenger)
* E-mail programma's
* Media players (zoals Windows Media Player)
* Besturingssystemen

> Secunia Software Inspector Online (op deze website)


Terug naar boven

Pop-up killer


7

Tijdens het internetten willen zich nog wel eens automatisch nieuwe vensters openen, zogenaamde pop-ups. Deze pop-ups zijn vaak vervelend en bovendien niet zonder gevaar. Sommige pop-ups denkt u weg te klikken, maar op dat moment installeert zich juist een virus bijvoorbeeld. Installeer altijd een pop-up killer!


Windows pop-up killer
Vanaf Service Pack 2 van Windows XP zit er standaard een uitstekende pop-up killer in Windows ingebouwd. Deze werkt echter alleen in de internetbrowser Internet Explorer. Gebruikt u een andere browser installeer dan één van de volgende gratis pop-up killers:


Firefox Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Met de populaire browser Firefox in combinatie met de Google Toolbar heeft u een uitstekende gratis pop-up killer op uw computer. De Google Toolbar heeft naast een pop-up killer ook nog enkele andere erg handige en gratis functies.
> www.mozilla.org
> downloaden

Nu.nl in 2010:
Firefox in Europa even groot als Internet Explorer


Terug naar boven

Spamfilter


8

Veel mensen hebben last van ongewenste e-mail (spam). Er is speciale software die dit soort berichten uit uw inbox filtert: een spamfilter. Vaak moet u deze software na het installeren een tijdje 'aan de hand' meenemen: u moet aangeven welke e-mail spam is en welke e-mail juist niet, zodat het spamfilter daarvan leert. Gaandeweg zal het spamfilter dan steeds beter in staat zijn om ongewenste e-mail te filteren.


SPAMfighter Nederlandstalig Windows 7 compatibel
SPAMfighter is geschikt voor Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express, Windows Mail en Thunderbird. Sommige van deze programma's hebben weliswaar een eigen spamfilter, maar deze zijn niet zelflerend en SPAMfighter werkt dus zeker aanvullend! U downloadt hieronder de PRO-versie met volledige functionaliteit. Na 30 dagen wordt deze automatisch omgezet naar de 100% gratis versie met alleen nog de basisfunctionaliteiten. De software zal u daarbij wellicht proberen te verleiden tot betaling over te gaan, maar dat is dus zeker niet nodig! U kunt de software gratis blijven gebruiken, maar moet dan genoegen nemen met minder functionaliteiten (zie de verschillen tussen de Standard- en Pro-versie).

> SPAMfighter downloaden (gratis versie)


BullGuard Free Spamfilter Nederlandstalig
Het gratis spamfilter van BullGuard is geschikt voor Outlook, Outlook Express en Thunderbird. Het spamfilter is er ook in het Nederlands! Het spamfilter is (nog) niet geschikt voor Windows 7, wel Windows Vista en XP.

> BullGuard
> BullGuard Spamfilter downloaden


En verder
Bij veel (betaalde) virusscanners zitten tegenwoordig ook spamfilters. Daarnaast bieden de meeste internetproviders on line spamfilters aan die uw e-mail filteren nog voordat het in uw inbox terecht komt. Soms zijn deze diensten gratis, soms kost het u een klein bedrag per maand.


Challenge-response-systemen
Een heel ander systeem tegen spam is het "challenge-response-systeem". Anti-spamsoftware die op deze manier werkt, beschouwt elk binnenkomend mailtje bij voorbaat als spam totdat het tegendeel bewezen is. Fabrikanten zeggen dat het 100% waterdicht is. Dat is wat rooskleurig. Er kleven ook nadelen aan dit systeem, maar mogelijk is het het proberen waard.
> Lees meer over challenge-response-systemen (PDF)
> Lees meer over challenge-response-systemen (HTML)


Wegwerp e-mailadressen
Een zeer handige en eenvoudige manier om spam te voorkomen is het gebruik maken van zogenaamde wegwerp e-mailadresen. U moet zich vast en zeker wel eens op een website registreren voordat u toegang krijgt tot bepaalde delen of diensten van die website. Meestal moet u daarbij een e-mailadres opgeven, bijvoorbeeld omdat naar dat adres een activatielink, of wachtwoord en gebruikersnaam gestuurd moet worden. Bent u bang dat uw e-mailadres vervolgens misbruikt wordt voor spam? Gebruik dan een gratis wegwerp e-mailadres!Terug naar boven

Alternatieve software


9

Als u het echt goed wilt doen, gebruik dan alternatieven voor de geijkte software van Microsoft, die gebleken onveilig is.

Andere internetbrowser
Een andere browser dan Internet Explorer valt te overwegen. Internet Explorer is de meest gebruikte browser en domweg de meest onveilige browser. Het onvervreemdbaar onderdeel van Windows wordt voortdurend geplaagd door veiligheidsproblemen. Gratis alternatieven zijn de onderstaande.

Mozilla Firefox Browser Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Na Internet Explorer de meest gebruikte browser.
Firefox is door middels van verschillende "add-ons" eenvoudig en effectief uit te breiden tot één van de veiligste browsers beschikbaar.

Nu.nl in 2010:
Firefox in Europa even groot als Explorer

Let op: sommige online scanners (zie: Security Tests) werken niet of onvoldoende als u ze in Firefox opent. Gebruik in die gevallen Internet Explorer.Google Chrome Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Deze browser wordt steeds populairder. Daardoor wordt de browser echter ook aantrekkelijker voor aanvallen door virusschrijvers en hackers. Blijf dus ook bij gebruik van Chrome altijd op je hoede en accepteer updates zo gauw deze beschikbaar zijn!
> Google ChromeOpera Nederlandstalig Windows 7 compatibel
Veel minder populaire browser, maar daardoor relatief (nog) iets veiliger.
www.opera.com


Ander e-mailprogramma
Overweeg e-mailprogramma's met ingebouwde spamfilters en/of phishingbeveiliging. Twee gratis voorbeelden hiervan:
> Mozilla Thunderbird (filtert spam + phishing)
> Pegasus Mail (filtert spam)

Nederlandstalige informatie over Pegasus Mail lees je op Pegasusmail.nl NederlandstaligAnder besturingssysteem
Een stap verder gaat het advies om een ander besturingssysteem dan Windows te gaan gebruiken. Windows is zeer ontvankelijk voor misbruik. Voortdurend brengt fabrikant Microsoft nieuwe veiligheidsupdates uit.

De gratis 'open source' besturingssoftware Linux is een prima alternatiefDe gratis 'open source' besturingssoftware Linux is een prima alternatief, maar bestemd voor de wat meer ervaren computergebruiker. Al uw Windows-software zal immers vervangen moeten worden door vergelijkbare software die onder Linux draait. Overigens kent Linux een prima grafische interface wat het systeem wat beter toegankelijk maakt.
Één van de meest gebruikte en gebruiksvriendelijke versies van Linux is Ubuntu.

Omdat steeds meer mensen Linux gaan gebruiken (zelfs overheden in China, Duitsland en Spanje gingen u al voor), komt er ook steeds meer software beschikbaar voor dit besturingssysteem. Veel van deze software is gratis wat een extra reden kan zijn om Windows definitief achter u te laten. Zo is er het gratis officepakket OpenOffice van Sun Microsystems dat een zeer goed en gratis alternatief is voor het overbekende Microsoft Office. Het pakket is geschikt voor Windows, Mac en Linux. Het bevat net als Microsoft Office een rekenblad, tekstverwerker, presentatieprogramma en tekenprogramma:
> OpenOffice Nederlandstalig


Get OpenOffice


Terug naar boven

Overige maatregelen


10

Overige maatregelen die u kunt nemen om uw computer beter te beschermen:

»

Gebruik de "Flash Player Settings Manager" indien u gebruik maakt van Adobe Flash Player.
Flash Player Settings Manager is een speciaal configuratievenster dat wordt uitgevoerd op de lokale computer maar dat wordt weergegeven in en geopend vanaf de website van Adobe (Adobe heeft geen toegang tot de instellingen die u in Settings Manager ziet of tot persoonlijke gegevens op uw computer).
Met Flash Player Settings Manager kunt u algemene privacy-instellingen, opslaginstellingen, instellingen voor automatische meldingen en bovenal beveiligings-instellingen beheren.

Vanaf Flash Player 10.3 vervangt de Local Settings Manager de Online Settings Manager voor het beheer van algemene instellingen op Windows-, Mac- en Linux-computers. De Local Settings Manager kunt u in Windows bereiken vanuit het Configuratiescherm en op Mac vanuit Systeemvoorkeuren.

Windows: klik op Start > Instellingen > Configuratiescherm > Flash Player

Macintosh: Systeemvoorkeuren (onder Overige) en klik op Flash Player

Linux Gnome: Systeem > Voorkeuren > Adobe Flash Player

Linux KDE: Systeminstellingen > Adobe Flash Player


Gebruikers van andere besturingssystemen en eerdere versies van Flash Player kunnen de Online Settings Manager blijven gebruiken.


Terug naar boven