Backup uw pc Veilig wachtwoord Veilige router Beveilig uw PC
Home | Malware | STAPPENPLAN | Virussen | Spyware | Dialers | Phishing | Trojans | Computerinbraak | Rootkits | Spam | Security Tests | Security Software | Colofon
Beveilig uw PC


» Home
» Malware
» STAPPENPLAN
» Virussen
» Spyware
» Dialers
» Phishing
» Trojans
» Computerinbraak
» Rootkits
» Spam
» Security Tests
» Security Software
» Colofon

Kent u de verschillen?

»

Hacker
In de oorspronkelijke betekenis betekent hacken de techniek anders gebruiken dan een ontwerper heeft bedoeld. Een hacker kan bijvoorbeeld van een koelkast een uitstekende diepvries maken. Hij onderzoekt hoe techniek gebruikt wordt en zet dit vervolgens naar zijn eigen hand. Een hacker accepteert beperkingen van technische mogelijkheden niet zonder meer. Een ander mogelijk doel van hacken is het vinden van zwakke plekken in techniek, zodat deze verbeterd kunnen worden. Een hacker kan de beveiliging van een bank weten te doorbreken. Vervolgens zal hij niets stelen, maar de bank op de hoogte stellen van de zwakke plek die hij heeft gebruikt. Hacken is bedoeld ten voordele van iedereen.

»

Cracker
Een cracker zoekt zwakke plekken in programma's en beveiligingen om daar zijn voordeel mee te doen, ten koste van anderen. Hij misbruikt techniek en bezorgt anderen daarmee schade en overlast. Hij breekt daar in waar wat te halen valt.

»

Scriptkiddie
Een scriptkiddie lift mee op de techniek van anderen. Hij gebruikt eenvoudige programma's en scripts, die geschreven zijn door crackers. Met deze software richt hij schade aan of breekt hij in op uw computer, zonder echt te begrijpen waar hij mee bezig is. Een scriptkiddie klopt zichzelf vervolgens op de borst en zal zeggen dat hij een echte hacker is. In werkelijkheid is hij dom en kinderachtig door met een gedownload programmaatje van een ander misbruik te plegen.

COMPUTERINBRAAK VOORKOMEN

Tegen inbraak als gevolg van virussen, spyware, trojans en phishing kunt u veel doen. Zie hiervoor de betreffende pagina’s en het computerbeveiliging stappenplan.

Tegen poortscannen zelf valt niet zoveel doen. Wel kunt u uw poorten sluiten en beter nog 'verbergen'. Gebruik daarvoor een degelijke firewall. Zie ook het overzicht van gratis firewalls in het computerbeveiliging stappenplan.

TEST UW COMPUTER

Of uw computer goed is afgeschermd en daarmee minder vatbaar voor computerinbraak is, kunt u testen. Zie online firewall tests.

 

Tip

Gebruik ook altijd een sterk en veilig wachtwoord op uw computer!
Bekijk de tips voor een veilig wachtwoord of breng een bezoekje aan de handige online wachtwoord generator.

INBRAAK OP UW COMPUTER

Inbreken op andermans computer zonder toestemming van de eigenaar is bij wet verboden. Toch gebeurt het. Om in een computer in te breken worden verschillende technieken gebruikt. Inbrekers maken gebruik van virussen, spyware, trojaanse paarden en phishing. Ook het zogenaamde 'poortscannen', het zoeken naar zwakke plekken in uw beveiliging, wordt gebruikt. Tot slot zijn er de zogenaamde rootkits die zich via een virus of een trojan horse in uw besturingssysteem kunnen nestelen.

 

Rootkits

Rootkits zijn kleine programma's, vaak minder dan 10kB. Ze worden samen met een virus of een trojan horse verstuurd. Rootkits komen dus nooit alleen. Zo blijven ze verborgen. Rootkits vermenigvuldigen zichzelf niet. Ze nestelen zich in het hart van het besturingssysteem. Via een rootkit kan een hacker gemakkelijk toegang krijgen tot een systeem.

POORTSCANNEN

Uw computer heeft heel veel ingangen, poorten genoemd. Via deze poorten gaat uw internetverkeer heen en weer. Al deze poorten op uw computer staan standaard open. Dat vinden inbrekers erg prettig. Een inbreker scant grote hoeveelheden computers tegelijkertijd, om uit te vinden waar er poorten openstaan. Met speciale programma's is dit heel simpel te doen. Dit noemt men poortscannen.

Ook św computer is interessant al was het maar om via uw computer weer andere vormen van misbruik te plegen. In sommige gevallen is een inbraak op uw computer direct zichtbaar, in andere gevallen blijft het maanden onopgemerkt.

WAAROM INBREKEN?

Tientallen miljoenen wereldburgers zijn permanent on line en daarom interessant voor computerinbraak. Veel inbrekers zorgen ervoor dat de eigenaar niets merkt van de inbraak. Zo kan de computer waar ingebroken is op afstand bestuurd worden voor uiteenlopende doelen.

Criminelen breken in om de volgende redenen:

»

Het verkrijgen van uw persoonlijke gegevens
Inbrekers willen uw bankgegevens of loginnamen en wachtwoorden bemachtigen. Of ze zoeken bedrijfsgevoelige informatie.

»

Het misbruiken van de ruimte op uw computer
Ze zetten een hele website op uw computer. Vervolgens betaalt u voor het verkeer naar en van die website. Uw verbinding wordt traag, omdat er extra veel belasting is. Een ander misbruik van uw schijfruimte is het plaatsen van grote illegale bestanden zoals films. Deze worden op uw computer gezet om vervolgens weer opgehaald te worden door anderen. U bent dan een nietsvermoedende heler.

»

Het installeren en gebruiken van schadelijke programma's op uw computer
Inbrekers installeren programma's die ze op afstand besturen om vanaf uw computer misbruik te plegen. Bijvoorbeeld om spam te versturen of andere computers aan te vallen. Dan lijkt het of u schuldig bent aan schadelijke praktijken en de echte dader kan niet worden opgespoord. Dit doen ze vaak door middel van een trojan horse.

»

Het platleggen van websites
Met enige regelmaat verschijnen in de media berichten over websites die zijn platgelegd. Dit kan bijvoorbeeld bereikt worden door duizenden computers tegelijkertijd een bepaalde website te laten opvragen. Veelal worden hiervoor computers misbruikt waarop ingebroken is, ook wel zombie-pc's genoemd.

»

Het aanrichten van schade
Internetgebruikers vergeten nogal eens dat ze via hun computer, net als in het gewone leven, met mensen communiceren en niet met machines. De anonimiteit op internet leidt ertoe dat velen de normale gedragsregels niet in acht nemen. De drempel om op andermans computer in te breken en dingen stuk te maken via internet is laag. Houd daar rekening mee. Sommigen zijn daadwerkelijk uit op uw gegevens en anderen zien het gewoon als een leuk spelletje. Dit ongewenste gedrag wordt steeds vaker aangepakt, maar u kunt het beter voorkomen.

 

Wist u dat?

Cybercriminaliteit is steeds vaker het werk van de georganiseerde misdaad. Was de verspreiding van een computervirus of het versturen van spam tot voor kort de daad van een individuele hacker, nu opereren computerkrakers vaker in groep.