Backup uw pc Veilig wachtwoord Veilige router Beveilig uw PC
Home | Malware | STAPPENPLAN | Virussen | Spyware | Dialers | Phishing | Trojans | Computerinbraak | Rootkits | Spam | Security Tests | Security Software | Colofon
Beveilig uw PC


Home
Malware
STAPPENPLAN
Virussen
Spyware
Dialers
Phishing
Trojans
Computerinbraak
Rootkits
Spam
Security Tests
Security Software
Colofon

Wat kunt u doen tegen dialers?

Druk nooit zomaar op "OK" en download nooit iets waar u niet zelf om gevraagd heeft.

Koppel een oud analoog modem of ISDN-adapter los van de telefoonlijn als u deze niet of zelden gebruikt.

Zet de computer en modem uit als ze niet gebruikt worden.

Blokkeer dure informatienummers (0906, 0909 en eventueel 0900) en buitenlandse nummers, zodat hier in het vervolg geen contact meer mee gelegd wordt. Bedenk wel dat via 0900-nummers ook serieuze informatie verstrekt kan worden.

Controleer regelmatig uw internetinstellingen en inbelverbindingen. Voor de meeste Nederlandse Internet Service Providers (ISP's) begint het inbelnummer met 06760.

Houd uw besturingssysteem en browser actueel. Laat deze automatisch beveiligingsupdates binnenhalen of kijk regelmatig of er updates beschikbaar zijn.

Gebruik een goede gratis virusscanner of, indien u net dat ietsje meer wilt, de betere betaalde virusscanner en houd deze up-to-date.

Installeer een programma dat specifiek op dialers controleert (anti-dialer) en houd deze up-to-date. Voorbeelden zijn Emsisoft Anti-Dialer, Spybot Search & Destroy en Hitman Pro.

Door in Windows eenmaal 'šontrol+alt+delete' in te toetsen, kunt u de Task Manager activeren. De Task Manager geeft een overzicht van alle lopende programma's en processen in uw computer. Via de Task Manager zijn dialerprogramma's  te stoppen, waarna het mogelijk is om ze te verwijderen.

U kunt een klacht indienen bij uw telefoonmaatschappij over het gedeelte van uw rekening dat veroorzaakt is door een dialer. Wanneer u er met uw telefoon-maatschappij niet uitkomt, kunt u terecht bij de Geschillencommissie Telecommunicatie van de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC). Deze doet vervolgens een bindende uitspraak.

Als u een klacht heeft over binnenlandse informatienummers (deze beginnen met 0800, 0900, 0906 of 0909) kunt u deze indienen bij de Stichting Onafhankelijke Commissie Informatienummers (OCI). Uw klacht wordt dan individueel behandeld.

Als er software op uw PC ge´nstalleerd is zonder uw toestemming (zoals bij een dialer vaak het geval is), kunt u een klacht indienen bij de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA).

WAT ZIJN DIALERS?

Dialers, ook wel autodialers genoemd, zijn kleine inbelprogramma's die de internetverbinding met de provider verbreken en automatisch inbellen op een ander, veel duurder, betaalnummer. Dat gebeurt via het analoge of ISDN-modem dat in uw computer zit. Meestal wordt gebeld naar een 0906-, 0909-nummer of een buitenlands betaalnummer (00-nummer). Doorgaans kosten deze telefoonnummers de surfer vele euro's per minuut. Dialers nestelen zich niet zelden als een soort computervirus op de harde schijf. In het algemeen geldt daarom: wanneer u uw modem niet gebruikt, trek dan de telefoonstekker uit de achterkant van uw computer!

DIALER HERKENNEN

Een (illegaal) ge´nstalleerde dialer herken je aan een nieuwe inbelverbinding in het configuratiescherm. Bovendien worden er vaak snelkoppelingen op het bureaublad geplaatst en aan het startmenu toegevoegd. Ook de startpagina van de internetbrowser wordt vaak aangepast. Deze nieuwe startpagina leidt de internetters naar websites die de dialer kunnen activeren. Met een script zorgt de dialer ervoor dat deze startpagina steeds weer na het opstarten opnieuw in de internetbrowser wordt aangepast.

 

Heeft u last van een dialer?

Onderstaande punten kunnen erop wijzen dat u last heeft van een dialer.

U ontvangt een hoge telefoonrekening met onbekende 0906/0909 en/of internationale nummers.

U ontvangt een melding van uw telefoonbedrijf dat uw rekening in korte tijd hoog is opgelopen.

U vindt een nieuwe, onbekende inbelverbinding in uw instellingen van netwerkverbindingen.

Er staat plotseling een vreemd icoontje rechtsonder naast de klok in de Windows taakbalk.

Op uw bureaublad (tussen uw 'favorieten' of in uw startmenu) staan nieuwe, onbekende snelkoppelingen.

U hoort uw modem de inbelverbinding verbreken en opnieuw inbellen.

U heeft een internetaansluiting via ADSL of kabel, maar u hoort toch een modem inbellen.

De snelheid waarmee u kunt internetten is veel lager dan normaal.

In de lijst met ge´nstalleerde programma's staat nieuwe, onbekende software.

U bent online en ontvangt e-mails, maar u kunt geen e-mails verzenden via uw eigen provider.

DIALERS VOORKOMEN

Maakt u gebruik van een internetverbinding via de kabel of ADSL dan kunt u het analoge of ISDN-modem dat (ook) in uw computer zit loskoppelen door de telefoonstekker eruit te halen. Alleen als je het modem nodig hebt, bijvoorbeeld voor het verzenden van een fax, sluit je de telefoonstekker even aan.

Accepteer in geen geval het downloaden en installeren van dialers. Klik nooit zomaar op 'ja' of 'accepteren' voordat je precies weet wat je toestaat (zie ook de tips in het computerbeveiliging stappenplan).

Doe regelmatig een check met programma's die dialers herkennen, zoals het gratis Emsisoft Anti-Dialer en gratis Spybot Search & Destroy.

 

Tip

Laat uw pc eens online beoordelen op de aanwezigheid van dialers. Sommige fabrikanten van beveiligings-software bieden gratis online tests aan via hun website. Met zo'n test kan iedereen zijn of haar computer gratis testen op dialers en andere malware. Op onlinepctest.nl vindt u een overzicht van online security scanners.
Ook op deze website vindt u een online malware scanner.