Backup uw pc Veilig wachtwoord Veilige router Beveilig uw PC
Home | Malware | STAPPENPLAN | Virussen | Spyware | Dialers | Phishing | Trojans | Computerinbraak | Rootkits | Spam | Security Tests | Security Software | Colofon
Beveilig uw PC


» Home
» Malware
» STAPPENPLAN
» Virussen
» Spyware
» Dialers
» Phishing
» Trojans
» Computerinbraak
» Rootkits
» Spam
» Security Tests
» Security Software
» Colofon

 

Laatste virussen


Bron: VirusAlert.nl

 

Verschillende virussen

»

Bootsectorvirussen (opstartsectorvirussen)
De informatie die nodig is voor een computer om op te starten en te werken staat in de boot. Bootvirussen richten zich op het beschadigen van deze gegevens. Daardoor kan een computer in het ergste geval niet meer worden opgestart. Dit type virus laat zich moeilijk verwijderen, omdat ze al actief worden nog voordat andere bestanden (bijvoorbeeld uw virusscanner) worden gestart.

»

File infectors (bestandsvirussen)
Deze virussen verspreiden zich door de eigen code te kopiėren naar een ander bestand. Dit is de groep virussen die .exe en .com bestanden infecteert.

»

Macrovirussen
Deze virussen maken gebruik van de ingebouwde programmeertaal van Microsoft Office, zoals Word en Excel.

»

Virus imposter
Dit is een bestand wat uw pc een taak laat uitvoeren, maar eigenlijk niet echt een virus is. Het kan bijvoorbeeld heel veel dezelfde schermpjes op uw beeldscherm laten verschijnen, of een programmaatje starten waarbij u dingen moet bekijken die u niet meer op een normale manier kunt stoppen.

»

Hoax
Dit is eigenlijk gewoon een grap. Meestal gaat het om een mailtje voorzien van de tekst "stuur dit bericht naar zoveel mogelijk mensen door". In zo'n mailtje wordt u bijvoorbeeld verzocht om een bepaald bestand van uw pc te verwijderen, omdat het een virus zou zijn. Ook wordt er vaak in zo'n mailtje verteld dat een aantal virusscanners van grote antivirus software fabrikanten dit virus niet zullen herkennen en dat u de mail vooral door moet sturen naar iedereen in uw adressenboek. Het probleem bij dit soort mailtjes is dat het vaak om een origineel, doodnormaal Windowsbestand gaat. Het bestand, dat zogenaamd een virus is, zult u dus inderdaad op de computer aantreffen. Veel mensen zien dat vervolgens als een bevestiging van het feit dat het mailtje klopt en dat hun computer besmet is. Helaas leidt het weggooien van dit originele bestand niet zelden tot computerproblemen. Immers, Windows heeft dit bestand nodig om goed te functioneren.

Hoax-overzichten:
Virusalert.nl

Symantec.com

»

Worm
Een worm is een soort virus dat ook schade kan vooroorzaken en zichzelf, net als een virus, kopieert en verspreidt. Echter, anders dan een virus heeft een worm geen ander programma nodig om actief te zijn. Een worm is dan ook meestal in de meest basale delen van de computer, zoals het RAM-geheugen, actief en gebruikt vaak automatische handelingen van een computer om zich ongemerkt te dupliceren en te verspreiden. Een worm verstuurt zich bijvoorbeeld via e-mail naar alle mensen in het adressenboek. Bij die e-mail zit een bijlage waar de worm een kopie van zijn eigen code aan heeft toegevoegd. Als de ontvanger van het bestand deze bijlage opent, zal de worm zich opnieuw gaan verspreiden via het adressenboek op de betreffende computer enzovoorts. De geļnfecteerde mailtjes die door een worm worden verstuurd zijn niet terug te vinden in de map 'Verzonden items'!

VIRUSSCANNER = GEEN GARANTIE

De makers van virussen zijn uiterst creatief. Continu zoeken zij nieuwe manieren om hun virussen over een zo breed mogelijk publiek te verspreiden. Elke virusscanner loopt dus altijd een beetje achter. Ook al beschikt de virusscanner over de nieuwste updates, er blijft altijd enige tijd zitten tussen de eerste verspreiding van een virus door een virusmaker en het moment waarop de softwaremakers van virusscanners dit nieuwe virus ontdekken en er een antwoord op hebben. Dit maakt de werking van virusscanners dus niet waterdicht: garanties dat zij alle virussen tegenhouden zijn niet te geven. Blijf dus ook als u een virusscanner heeft altijd alert. Kijk ook zeker naar de
tips voor computer beveiliging.

 

Gratis virusscanner voor Mac

Het Britse anti-virusbedrijf Sophos heeft de eerste gratis virusscanner voor de Mac gelanceerd. Het gaat om een gratis versie van de zakelijke Mac OS X virusscanner die het bedrijf aanbiedt. Volgens Sophos kunnen ook Mac-gebruikers naar websites worden geleid die kwaadaardige code aanbieden. Daarnaast is er ook illegale software via P2P-netwerken in omloop die malware bevat. Een andere aanval is het gebruik van websites die gebruikers laten geloven dat ze een plugin moeten installeren, terwijl dit eigenlijk een Trojaans paard is. De gratis virusscanner kunt u hier downloaden.
Bron: Security.nl

WAT ZIJN VIRUSSEN?

Een virus is een klein programma dat meestal stiekem verstopt zit in een ander bestand, bijvoorbeeld in de bijlage van een e-mail. Zodra dit bestand wordt gestart, wordt ook het virus actief gemaakt. Meestal zorgt dit voor ongewenste effecten, die vaak schadelijk zijn voor documenten en de harde schijf. Bovendien zijn virussen vaak zo geprogrammeerd dat ze zichzelf meteen verder proberen te verspreiden, bijvoorbeeld via de e-mailadressen die het virus vindt in het adressenboek op de computer.

 

Gratis beveiligingssoftware

Als het gaat om beveiligingssoftware zoals virusscanners is gratis doorgaans niet slechter dan betaald. Dat is de conclusie van een onderzoek dat is uitgevoerd door het Britse computertijdschrift Which?. Het magazine legde vijftien gratis softwarepakketten uit verschillende categorieėn op de testbank en op vrijwel alle fronten wisten deze programma's betaalde pakketten, zoals die van Norton en McAfee, te evenaren. Alleen wat betreft ondersteuning en extra functies blijven de gratis applicaties achter bij hun commerciėle collega's.

 

91% computergebruikers last van virus

Maar liefst 91% van de computergebruikers heeft eens of meerdere keren last gehad van een virus. Bij 53 procent daarvan was het virus afkomstig van een bekende die zij vertrouwden. Dit blijkt uit een onderzoek van antivirusfabrikant ESET tijdens de afgelopen jaren.

HOE RAAKT UW PC BESMET?

Besmetting met een virus kan gebeuren via bijvoorbeeld:

»

E-mail

»

Netwerkverbindingen

»

Webservers of websites

»

Opslagmedia

»

Macro's


Meestal vindt besmetting plaats via (bijlagen van) e-mail. U opent een leuk of grappig bestandje dat iemand u heeft toegestuurd en zonder dat u het in de gaten hebt, wordt er ook een virus geactiveerd. Dat leidt meestal tot problemen, soms meteen, soms later, bijvoorbeeld op een bepaald datum.

Virussen worden ook verspreid via netwerkverbindingen tussen internetgebruikers van bijvoorbeeld KaZaA en Windows Live Messenger. Als mensen via deze verbindingen programma’s, muziek of films binnen krijgen, kunnen deze besmet zijn.

Zelfs via webservers, dus de servers waar een website op staat, kunnen virussen worden doorgegeven. Dit gebeurt dan op het moment dat u een bepaalde website bezoekt.

Verder kunnen virussen op opslagmedia zitten, zoals CD’s, DVD's en USB-sticks.

Ook bestanden die zogenaamde macro's uitvoeren, kunnen virussen bevatten. Bekende voorbeelden van dit soort programma's zijn Microsoft Word en Excel. Macro's zijn kleine programmaatjes in documenten van dit soort programma's, die bepaalde handelingen of bewerkingen makkelijker maken. Maar ze kunnen dus ook een gevaar vormen. Als er een virus in verborgen zit, leidt dat tot beschadiging of verlies van gegevens.BESMETTING VOORKOMEN

De simpelste en meest doeltreffende manier om uw computer tegen virussen te beschermen is de installatie van een goede gratis virusscanner of, indien u net dat ietsje meer wilt, de betere betaalde virusscanner. Een virusscanner controleert continu elk bestand dat u probeert te openen en kan bovendien periodiek uw hele computer scannen op virussen. Vindt de virusscanner een virus, dan maakt het dat meteen onschadelijk of zet het besmette bestand in quarantaine, zodat de computer er niet meer bij kan.

Let wel, elke virusscanner heeft updates nodig om adequaat te kunnen blijven optreden tegen de nieuwste virussen. Een update 'vertelt' de virusscanner over de nieuwste virussen.
Veel anti-virussoftware haalt updates automatisch op via internet. Bij sommige virusscanners moet u dat als gebruiker echter zelf doen. Vergeet dat niet, want anders kan de virusscanner niet optimaal controles uitvoeren! Heeft u geen zin in die rompslomp, kies dan een virusscanner die zichzelf automatisch update.

Veel internetaanbieders bieden gratis of tegen beperkte kosten een on line virusscanner aan. Bedenk u daarbij dat deze virusscanners alleen uw e-mail op virussen controleert en dus niet uw computer zelf. Installatie van een lokale virusscanner blijft dus nodig!

Installeer verder regelmatig nieuwe updates van Windows en de door u gebruikte programma's. Zie voor gratis virusscanners, tips en overige adviezen het computerbeveiliging stappenplan op deze website.

 

Tip

Zit u per dag meer dan een uur op internet en krijgt u vaak e-mails? Dan zou u kunnen overwegen om een betaald antivirus programma aan te schaffen. Gratis virusscanners beschikken over de benodigde basisfuncties, maar missen vaak de aantrekkelijke extra's van de betaalde varianten zoals het scannen van e-mailverkeer, uitgebreide(re) antispyware-functies of een speciale functie voor veilig online winkelen. Indien u liever een betaald antivirus-programma heeft, maar beslist niet teveel wilt betalen, is Avira Antivir Premium een aanrader! In onafhankelijke testen van o.a. AV-Comparatives.org en AV-Test.org komt Antivir Premium vaak beter uit de test dan antivirus van de grote namen zoals Norton en McAfee. Antivir Premium is daarentegen gemiddeld 75% goedkoper!
Lees meer over Avira Antivir Premium.

 

Online Virusscanners

Veel fabrikanten van antivirus-software bieden gratis online tests aan via hun website. Met zo'n test kan iedereen zijn of haar computer gratis testen op virussen en andere malware. Ook op deze website vindt u een hoogwaardige online virus scanner.

Kijk verder op Onlinepctest.nl voor een overzicht van de beste online virus scanners.

 

Tip

Houd waarschuwingsdiensten bij, of beter, abonneer u er (gratis) op! Waarschuwingsdiensten informeren u onder andere over veiligheidslekken in besturingssoftware en virusuitbraken. Abonneren kan gratis bij Waarschuwingsdienst.nl (een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Microsoft.com.

Een andere goede waarschuwingsdienst, waarop u zich ook gratis kunt abonneren is die van Virusalert.nl.


Vind u de informatie op deze pagina nuttig en beschikt u over een Google account? Laat dan uw waardering blijken door op de "+1" knop te klikken!